el-GRen-GBru-RU
sailing boat
sailing boat

Οι παραλίες της Ιεράπετρας

Get Adobe Flash player Install latest flash player if you can't see this gallery.

Οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής, συνολικού μήκους 51χλμ, είναι από τις πιο καθαρές της Κρήτης και πολλές από αυτές βραβεύονται κάθε χρόνο με τη διεθνή διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας. Εκτείνονται από το γραφικό Μύρτο μέχρι τη «Μεγάλη Παραλία» στα Φέρμα και ξεχωρίζουν για την πλούσια αμμουδιά τους. Και φυσικά δεν πρέπει να εξαιρέσουμε τις παραλίες στη βόρεια πλευρά του Δήμου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παχειάς Άμμου, αλλά και τις μαγικές παραλίες του νησιού Χρυσή.
Στην περιοχή μας μπορεί να βρει κανείς υπέροχες παραλίες, «κρυμμένες» σε μικρούς όρμους, παραλίες, για να απολαύσει τη μοναξιά και τη χαλάρωση. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα σε πολλές οργανωμένες παραλίες να αναζητήσει κανείς πιο έντονες εμπειρίες στις εγκαταστάσεις τους, όπως water-sports, καταδύσεις, windsurfing, beach-volley, paint-ball . 

Γαλάζιες σημαίες

Στις 31 Μαΐου 2005 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τα συγκριτικά αποτελέσματα του προγράμματος για τις ακτές 40 και πλέον χωρών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ».

Γαλάζιες Σημαίες 2005

1. Ακτή Ιεράπετρα 1 - Δημοτική ακτή, παραπλεύρως του λιμανιού
2. Ακτή Ιεράπετρα 2 - Δημοτική ακτή, καφετέρια Wakiki
3. Ακτή Ιεράπετρα 2 - Ξενοδοχείο Πέτρα Μάρε
4. Ακτή Μύρτος - Δημοτική ακτή, Μύρτος
5. Ακτή Αγία Φωτιά - Παραλία Αγ. Φωτιάς
6. Ακτή Κουτσουνάρι - Ξενοδοχείο Magic Life Lyctos
7. Ακτή Κουτσουνάρι - Ξενοδοχείο Kakkos Bay

Με «Γαλάζια Σημαία» βραβεύονται ακτές που ικανοποιούν 27 αυστηρά κριτήρια , τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής , την καλή οργάνωση και ασφάλεια και την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Η «Γαλάζια Σημαία» είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας και βαρύνει όλο και περισσότερο στην επιλογή προορισμού από ταξιδιωτικά γραφεία και μεμονωμένους επισκέπτες.

Ο διεθνής συντονιστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» είναι η οργάνωση : Fee/ Friluftsraadet  The Danish Outdoor Counsil, ενώ διαχειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) από το 1992 .Το πρόγραμμα στηρίζεται επίσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ , που παρέχει άμεσα φέτος για πρώτη φορά στις ακτές τακτικά αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων, τα οποία αποδεικνύουν την καθαρότητα των νερών κολύμβησης.

Ελπίζουμε στη βοήθεια όλων των πολιτών, ώστε να διατηρήσουμε το επίπεδο των ακτών μας στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Οι παραλίες είναι περιουσία όλων των πολιτών και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανένα να τις βρωμίζει, ούτε να καταλαμβάνει παράνομα το χώρο με οποιουδήποτε είδους κατασκευές και κινητά ή ακίνητα καταλύματα .

Η Ιεράπετρα

Xτισμένη σε μια στρατηγική γωνιά της Eυρώπης, ευνοούμενη από τη φύση, η Iεράπετρα αναπτύσσεται συνεχώς από τα πρώτα χρόνια του αρχαίου Kρητικού πολιτισμού και ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό κέντρο γεμάτο δράση και ενδιαφέροντα. Γνωρίζει μεγάλη άνθηση κατά τις περιόδους του Mινωικού, του Pωμαϊκού και του Bυζαντινού πολιτισμού. Aλλά και κατά τους χρόνους της Aραβοκρατίας, της Eνετοκρατίας και της Tουρκοκρατίας, η Iεράπετρα παρέμενε πάντοτε ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά κέντρα αποτελώντας τη “Nοτιότερη Πύλη της Eυρώπης”!