Κεντρί

Το Κεντρί είναι χωριό του Δήμου Ιεράπετρας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω σε λόφο ύψους 50m από την επιφάνεια της θάλασσας, στο κέντρο του γεραπετρίτικου κάμπου και απέχει 3 km από την πόλη.

Διαβάστε Περισσότερα

Βαϊνιά

Με φανταστική θέα στην Ιεράπετρα και χτισμένη μόλις τρια χιλιόμετρα μακρυά απ’ αυτή, βρίσκεται το χωριό της Βαϊνιάς. Ως το 1932 του ονομά του ήταν Γιανίντσι, πιθανότα λόγω της ισχυρής επιρροής ενός Ρώσου οικοιστή με πλούσια κοινωφελή δράση, όμως  θεωρήθηκε τουρκόφωνο και έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να το αλλάξουν, επιλέγοντας το Βαϊνιά λόγω τοπωνυμίου που βρισκόταν κοντά στον οικισμό με χαρακτηριστικό του τις πολλές εκκλησίες.

Διαβάστε Περισσότερα

Βασιλική

Στο στενότερο σημείο της Κρήτης ανάμεσα στην Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται το χωριό Βασιλική με τα φημισμένα καφενεία και την μικρή πλατεία με τη λιμνούλα γεμάτη χρυσόψαρα.

Διαβάστε Περισσότερα

Επισκοπή

Στο 7ο χιλιόμετρο από την Ιεράπετρα και προς το δρόμο της Παχείας Άμμου μέσα στο δρόμο βρίσκεται το σημερινό χωριό Επισκοπή που μαζί με το Πάνω Χωριό και το Κάτω Χωριό αποτελούν την κοινότητα του Κάτω Χωριού.

Διαβάστε Περισσότερα

Θρυπτή

16 χλμ από την Ιεράπετρα, σε υψόμετρο 860μ, με μαγευτική θέα, παραδοσιακά σπίτια .
Ο οικισμός χτισμένος στα 860 μέτρα υψόμετρο προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπελιών, και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος ανάπτυξής της. Πρώτη καταγραφή δημογραφικά γίνεται το 1940 με 3 κατοίκους, όμως στην πραγματικότητα, τότε όπως ακριβώς και σήμερα ο οικισμός κατοικούνταν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από κατοιίκους του Κάτω Χωριού και της Ιεράπετρας, δημιουργώντας με την πάροδο τον χρόνων έναολοένα και καλύτερο θέρετρο.

Διαβάστε Περισσότερα